Meteen naar de inhoud
U bent hier: Home » Wat doet Tekstjuweel » Corrigeren/redigeren van teksten

Corrigeren/redigeren van teksten

Corrigeren/redigeren van teksten: het is de specialiteit van Tekstjuweel. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen die twee?

Redigeren is herschrijven

Redigeren is herschrijven. Anders dan bij corrigeren, draait het bij redigeren niet alleen om het verbeteren van taal- en spelfouten. Het gaat er ook om dat je haperende en onduidelijk geschreven zinnen herschrijft en ouderwetse of ingewikkelde formuleringen aanpast. Begrijpelijke taal is een onmisbare voorwaarde om je boodschap goed over te laten komen. Redigeren betekent ook in dat je consequent één stijl en toon doorvoert die past bij de doelgroep waarvoor de tekst is bedoeld. Kies je voor formeel of informeel? Dat hangt af van het doel van je tekst en de lezers die je wilt bereiken. Een overdreven formele aanspreekvorm werkt bijvoorbeeld niet bij jonge mensen. En ‘Hoi’ is niet zo handig als je volwassen klanten aanspreekt die je verder niet kent.

Corrigeren is een check op taal- en spelfouten

Hoe zit het ook alweer met die ‘d’-s en ’t’-s? En is het nu ‘geüpload’ of ‘ge-upload’? Lastige kwesties, vooral als je niet zo goed bent in spelling en taal. Waarom zou je dit zelf doen als je de correctie van je teksten kunt uitbesteden aan Tekstjuweel? Met plezier zet zij alle puntjes voor je op de ‘i’, zodat je tekst foutloos is en lekker leest.

Drukproefcorrectie

Ondanks een redactieslag of taalcheck kan er in de opmaakfase toch nog wel eens iets mis gaan met teksten. Zo kunnen er allerlei foutjes ontstaan. Een hoofdletter die verdwijnt, een weeskind (de beginregel van een alinea die ‘eenzaam’ op de onderste regel van een gedrukte pagina of kolom tekst staat), of een stukje tekst dat is verdwenen. Om dat te voorkomen is een drukproefcorrectie onmisbaar. Tekstjuweel corrigeert alle drukproeven en zorgt ervoor dat je publicatie foutloos is.

Corrigeren/redigeren van teksten? Of alleen een drukproefcorrectie? Aan jou de keuze wat het gaat worden. Liever eerst overleggen? Bel of mail Tekstjuweel. Ik help je graag verder!