Meteen naar de inhoud
U bent hier: Home » Blog Tekstjuweel » Frater Willibrordus

Frater Willibrordus

  Frater Willibrordus laat de poppen van het oranjetipje zien
  Frater Willibrordus laat de poppen van het Oranjetipje zien

  Wel eens van de Fenolijn van Vara’s Vroege Vogels gehoord? Je kunt er wekelijks je bijzondere waarnemingen uit de natuur doorbellen. Het werkt als een natuurkalender voor alles wat groeit en bloeit. Een selectie uit de ingesproken waarnemingen wordt tijdens de uitzending op zondagochtend afgespeeld. Even leuk als de waarnemingen zijn de bellers zelf. Een mevrouw uit Koekange bijvoorbeeld. Of frater Willibrordus uit De Bilt. Hij is mijn favoriet.

  Vlinders en paddenstoelen

  De frater is een kenner van vlinders en paddenstoelen. Frater Vlinder is zijn frivole bijnaam. Op het landgoed Oostbroek – vlakbij het fraterhuis waar hij woont – staat zijn vlinderkast met poppen van het oranjetipje en zelfs van de koninginnenpage. Hij belt als hij wat te melden heeft. En dat is best vaak. ‘Vanmorgen op het landgoed Oostbroek de rode kelkzwam aangetroffen. Heel bijzonder!’ Piééép. ‘Op dit moment kun je de zeldzame biefstukzwam bewonderen op het landgoed Oostbroek. Vandaag geef ik een rondleidingen en kun je het zelf zien. Net als mijn poppenkast met oranjetipjes.’ Piééép. Zo aanstekelijk! Ik wil er meteen heen.

  Poppenkast

  Op landgoed Oostbroek is het een en al gezelligheid. Kraampjes met vers fruit, kersenijs, landgoedgroenten, boerenkaas en zelfgemaakte lekkernijen. De frater tref ik aan bij het kraampje van de imker van Oostbroek. Gekleed in een bruine pij zit hij op een stoel tegenover zijn eigen poppenkast. Onvermoeid blijft hij aan iedereen die het maar wil horen uitleggen hoe je de pop van het oranjetipje herkent. Kleine envelopjes op stokjes in een potje. Ik vraag of ik hem mag fotograferen.’Tuurlijk, daar zit ik toch voor!’

  Stralende celebrity

  Vorige week  overleed de lieve pater op 91-jarige leeftijd. Als vaste beller van de Fenolijn deelde hij 18 jaar lang al zijn observaties over vlinders, planten en dieren. Het is verleden tijd. Frater Willibrordus, de onvergetelijke stralende celebrity van de Congregatie van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart, is voorgoed weggefladderd naar de eeuwigheid. Ik vond hem om te zoenen.