Meteen naar de inhoud
U bent hier: Home » Blog Tekstjuweel » Dansen met gehoornde dames

Dansen met gehoornde dames

  Jersey-stierkalfje

  Jersey stierkalfje

  Het begint met een indrukwekkende straal dampende stront die uit een koeienkont klatert. Boer Jan Dirk van de Voort pakt een vers stuk koeienpoep en snuift de geur op. ‘Hmm, lekker!’ Zijn toehoorders kijken ongelovig. ‘Onze koeien krijgen alleen maar voedsel dat bij hen past’, vervolgt Jan Dirk. ‘Gras van eigen bodem, natuurlijke kruiden en geplette granen. Dat kunnen ze veel beter verteren. Daarom stinkt het niet. Ruik maar!’ Aarzelend neemt een mevrouw een snufje. Lekker is anders, aan haar gezicht te oordelen. Welkom bij de documentaire Dansen met gehoornde dames van filmmaker Onno Gerritse.

  Remeker-kaas

  De documentaire (2013) wordt getoond ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Groene Winkel in Zeist. Dansen met gehoornde dames vertelt het verhaal van Remeker-kaas, een product van de familie Van de Voort uit Lunteren. In 2013 bekroond tot lekkerste kaas van Nederland. Remeker is gemaakt van rauwe melk van Jersey-koeien. Zij zijn de échte sterren van deze film. Kleine bruine koeien met grote lieve bruine ogen én hoorns. We zien ze rustig kauwend in de wei, knuffelend met boer Jan Dirk of eigenwijs stilstaand voor een weg. Geen zin om over te steken, hoezeer boerin Irene ook roept.

  Symbiose mens en dier

  Ontroerend zijn de beelden van de geboorte van een kalfje. Moeder en kind mogen 3 weken bij elkaar blijven. Zo krijgt het kalfje een goede start, vinden Jan Dirk en Irene. Treffend is de slow motion-scène in de potstal waarin Jan Dirk en zijn gezin om hun gehoornde dames heen dansen: een perfecte symbiose tussen mens en dier. “Moeder natuur weet het altijd beter”, vertellen Jan Dirk en zijn vrouw. Het vormt de basis voor al hun handelen. Hun Jersey-koeien krijgen geen antibiotica, vaccins en wormenkuren. Ze mogen buiten lopen in de wei, krijgen puur natuurlijke voeding en hebben alle ruimte om zich te bewegen in de ronde open potstal. Zo blijven ze sterk en gezond.

  Favoriet Jonnie Boer

  Anders boeren kost tijd én strijd, blijkt ook uit deze film. Een kwestie van vallen en weer opstaan. Blijven zoeken naar een nóg natuurlijker werkwijze. Dat alles proef je terug in de kaas. Niet alleen de lekkerste van Nederland, maar ook nog eens de favoriet van driesterrenkok Jonnie Boer van de Librije in Zwolle.

  Groene Winkel

  Deze documentaire vertelt veel meer dan alleen het verhaal van Remeker-kaas. Het laat ook zien dat je als individu het verschil kunt maken in de wereld van geld, regels en procedures. Dat geldt zeker ook voor Astrid Weidmann en Rudie Gerding van De Groene Winkel in Zeist. Hoe zíj het hebben klaargespeeld 25 jaar geleden een biowinkel op te bouwen die anno 2019 nog steeds loopt als een trein, blijft helaas onderbelicht. Deze documentaire schreeuwt om een vervolg. Onno Gerritse, grijp je kans!

  Bekijk documentaire Dansen met gehoornde dames