Tekstjuweel Content & Redactie
  • Boek Bevlogen Nederlandse wijnvrouwen
  • Siertuin Gooilust-boekje met wandelroute
  • Tekstjuweel tekstschrijver in Zeist
  • Contact met Tekstjuweel
  • Wat doet Tekstjuweel
    • Teksten voor web en printed media
    • Magazine-als-uithangbord
    • Eindredacteur of hoofdredacteur
    • Corrigeren of redigeren van teksten
  • Werkwijze van Tekstjuweel
  • Ervaring en specialisaties
  • Publicatievoorbeelden
    • Speciale uitgaven, folders en brochures
    • Journalistieke teksten
    • Webteksten die werken
  • Blog Tekstjuweel
  • Tarieven
  • Over Joke van der Leij-Tekstjuweel
  • Opdrachtgevers over Tekstjuweel
  • Netwerk Tekstjuweel
  • Lees de Privacy Verklaring van Tekstjuweel
  • Algemene Voorwaarden
Posted by Joke van der Leij on
 

Jazzconcert in het Beauforthuis

Bert van den Brink en Philipe Catherine Duo trakteren hun publiek op meesterlijke improvisaties en adembenemend samenspel

Bert van den Brink (links) en Philip Catherine (rechts)

Op tweede Pinksterdag vierde Philip Catherine zijn tachtigste verjaardag met een jazzconcert in het Beauforthuis in Austerlitz. Samen met Bert van den Brink liet hij de intieme theater- en concertzaal van het Beauforthuis in Austerlitz swingen en zingen. Philip Catherine is de belangrijkste jazzgitarist van België bekend om zijn fluwelen toon en melodieuze stijl. Hij speelde onder andere met jazzgrootheden als Chet Baker, Stéphane Grapelli en Toots Thielemans. Ook Bert van den Brink is een jazzgrootheid. Hij speelde met tal van nationale en internationale jazzmusici als Dee Dee Bridgewater, Denise Janah, John Engels en Hein van de Geyn. Zijn improvisatietalent is fenomenaal.

Spannende onderneming

Er klonken veel stukken van Catherine zelf, het Oekraïense volkslied – weergaloos door Bert begeleid – en allerlei bekende en minder bekende nummers. Improviseren met Catherine is een spannende onderneming. Het is intens, gaat vaak alle kanten op en je weet nooit waar en wanneer het eindigt. Geen probleem voor Bert van den Brink. Hij legt onder Catherines spel de meest prachtige klanktapijten. Als geen ander kan hij een vleugel laten zingen, fluisteren en fonkelen. Catherine geniet zichtbaar van het samenspel. Net als het publiek. Na afloopt krijgen beide muzikanten een daverend, staand applaus.

Na het concert een boekpresentatie

Dan krijgt dit bijzondere jazzconcert in het Beauforthuis nog een bijzonder staartje. Lekker nagenieten met een gratis drankje? Een meet and greet met de artiesten? Een signeersessie? Mooi niet. Theaterrecensent Patrick van den Hanenberg mag zijn boek Klein theater, groot hart. Een ode aan het kleine theater in Nederland promoten. Uh? Het Beauforthuis staat er ook in, vertelt Patrick. Vandaar.

Muzikale ode op een valse gitaar

Van den Hanenberg is vol van zijn boek en begint er stevig over uit te weiden. Ter afsluiting van zijn verhaal volgt een zelf gecomponeerde muzikale ode aan het kleine theater. Van den Hanenberg begeleidt zichzelf daarbij op een zeer vals klinkende gitaar. Bert van den Brink is gevraagd nog even achter de spatzuiver gestemde Fazioli-vleugel te kruipen. “Samenspelen met Bert is een hoogtepunt in mijn carrière”, grapt Van den Hanenberg. Ha, ha, ha. Het contrast met het voorgaande concert kan niet groter zijn. Bovendien duurt het allemaal veel te lang. Het publiek begint massaal weg te lopen. Nog vóór de officiële overhandiging van het boek aan Lidwien Vork! Maar Van den Hanenberg gaat onverdroten door. Lidwien is de oprichtster en drijvende kracht achter het Beauforthuis, zegt hij. Voor haar is niets te dol. Zij is ‘de betonvloer onder het Beauforthuis’. Het is vast goed bedoeld.

Betovering verbroken

Van den Brink en Catherine trakteerden hun publiek op meesterlijke improvisaties en adembenemend samenspel. Dat was heerlijk. Maar die zo zorgvuldig opgebouwde muzikale betovering is na de, eh performance, van Van den Hanenberg volledig verbroken. Doodzonde.   

Categories : Geen categorie
Tags : Austerlitz, Beauforthuis, Bert van den Brink, jazzconcert, Philip Catherine
Posted by Joke van der Leij on
 

Frater Willibrordus

Frater Willibrordus laat de poppen van het oranjetipje zien
Frater Willibrordus laat de poppen van het Oranjetipje zien

Wel eens van de Fenolijn van Vara’s Vroege Vogels gehoord? Je kunt er wekelijks je bijzondere waarnemingen uit de natuur doorbellen. Het werkt als een natuurkalender voor alles wat groeit en bloeit. Een selectie uit de ingesproken waarnemingen wordt tijdens de uitzending op zondagochtend afgespeeld. Even leuk als de waarnemingen zijn de bellers zelf. Een mevrouw uit Koekange bijvoorbeeld. Of frater Willibrordus uit De Bilt. Hij is mijn favoriet.

Vlinders en paddenstoelen

De frater is een kenner van vlinders en paddenstoelen. Frater Vlinder is zijn frivole bijnaam. Op het landgoed Oostbroek – vlakbij het fraterhuis waar hij woont – staat zijn vlinderkast met poppen van het oranjetipje en zelfs van de koninginnenpage. Hij belt als hij wat te melden heeft. En dat is best vaak. ‘Vanmorgen op het landgoed Oostbroek de rode kelkzwam aangetroffen. Heel bijzonder!’ Piééép. ‘Op dit moment kun je de zeldzame biefstukzwam bewonderen op het landgoed Oostbroek. Vandaag geef ik een rondleidingen en kun je het zelf zien. Net als mijn poppenkast met oranjetipjes.’ Piééép. Zo aanstekelijk! Ik wil er meteen heen.

Poppenkast

Op landgoed Oostbroek is het een en al gezelligheid. Kraampjes met vers fruit, kersenijs, landgoedgroenten, boerenkaas en zelfgemaakte lekkernijen. De frater tref ik aan bij het kraampje van de imker van Oostbroek. Gekleed in een bruine pij zit hij op een stoel tegenover zijn eigen poppenkast. Onvermoeid blijft hij aan iedereen die het maar wil horen uitleggen hoe je de pop van het oranjetipje herkent. Kleine envelopjes op stokjes in een potje. Ik vraag of ik hem mag fotograferen.’Tuurlijk, daar zit ik toch voor!’

Stralende celebrity

Vorige week  overleed de lieve pater op 91-jarige leeftijd. Als vaste beller van de Fenolijn deelde hij 18 jaar lang al zijn observaties over vlinders, planten en dieren. Het is verleden tijd. Frater Willibrordus, de onvergetelijke stralende celebrity van de Congregatie van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart, is voorgoed weggefladderd naar de eeuwigheid. Ik vond hem om te zoenen.

Categories : Blog
Tags : Fenolijn, Frater Willibrordus, Natuur, Natuurkalender, Oranjetipje, Vara, Vroege Vogels
Posted by Joke van der Leij on
 

Dansen met gehoornde dames

Jersey-stierkalfje

Jersey stierkalfje

Het begint met een indrukwekkende straal dampende stront die uit een koeienkont klatert. Boer Jan Dirk van de Voort pakt een vers stuk koeienpoep en snuift de geur op. ‘Hmm, lekker!’ Zijn toehoorders kijken ongelovig. ‘Onze koeien krijgen alleen maar voedsel dat bij hen past’, vervolgt Jan Dirk. ‘Gras van eigen bodem, natuurlijke kruiden en geplette granen. Dat kunnen ze veel beter verteren. Daarom stinkt het niet. Ruik maar!’ Aarzelend neemt een mevrouw een snufje. Lekker is anders, aan haar gezicht te oordelen. Welkom bij de documentaire Dansen met gehoornde dames van filmmaker Onno Gerritse.

Remeker-kaas

De documentaire (2013) wordt getoond ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Groene Winkel in Zeist. Dansen met gehoornde dames vertelt het verhaal van Remeker-kaas, een product van de familie Van de Voort uit Lunteren. In 2013 bekroond tot lekkerste kaas van Nederland. Remeker is gemaakt van rauwe melk van Jersey-koeien. Zij zijn de échte sterren van deze film. Kleine bruine koeien met grote lieve bruine ogen én hoorns. We zien ze rustig kauwend in de wei, knuffelend met boer Jan Dirk of eigenwijs stilstaand voor een weg. Geen zin om over te steken, hoezeer boerin Irene ook roept.

Symbiose mens en dier

Ontroerend zijn de beelden van de geboorte van een kalfje. Moeder en kind mogen 3 weken bij elkaar blijven. Zo krijgt het kalfje een goede start, vinden Jan Dirk en Irene. Treffend is de slow motion-scène in de potstal waarin Jan Dirk en zijn gezin om hun gehoornde dames heen dansen: een perfecte symbiose tussen mens en dier. “Moeder natuur weet het altijd beter”, vertellen Jan Dirk en zijn vrouw. Het vormt de basis voor al hun handelen. Hun Jersey-koeien krijgen geen antibiotica, vaccins en wormenkuren. Ze mogen buiten lopen in de wei, krijgen puur natuurlijke voeding en hebben alle ruimte om zich te bewegen in de ronde open potstal. Zo blijven ze sterk en gezond.

Favoriet Jonnie Boer

Anders boeren kost tijd én strijd, blijkt ook uit deze film. Een kwestie van vallen en weer opstaan. Blijven zoeken naar een nóg natuurlijker werkwijze. Dat alles proef je terug in de kaas. Niet alleen de lekkerste van Nederland, maar ook nog eens de favoriet van driesterrenkok Jonnie Boer van de Librije in Zwolle.

Groene Winkel

Deze documentaire vertelt veel meer dan alleen het verhaal van Remeker-kaas. Het laat ook zien dat je als individu het verschil kunt maken in de wereld van geld, regels en procedures. Dat geldt zeker ook voor Astrid Weidmann en Rudie Gerding van De Groene Winkel in Zeist. Hoe zíj het hebben klaargespeeld 25 jaar geleden een biowinkel op te bouwen die anno 2019 nog steeds loopt als een trein, blijft helaas onderbelicht. Deze documentaire schreeuwt om een vervolg. Onno Gerritse, grijp je kans!

Bekijk documentaire Dansen met gehoornde dames

Categories : Blog
Tags : 25-jarig jubileum Groene Winkel Zeist, Bioboeren, Dansen met gehoornde dames, De Groote Voort, documentaire, Familie Van de Voorst uit Lunteren, Onno Gerritse, Remeker-kaas
Posted by Joke van der Leij on
 

Blij Bij Johannes

Martine, medewerker bij lunchcafe Bij Johannes in Zeist

Martine vindt haar baan Bij Johannes top!

Een paar jaar geleden lunchte ik met mijn partner bij wat toen nog Abrona kunst, lunch & kado heette. Dat vonden we een hartverwarmende ervaring. Inmiddels heeft het interieur van het lunchcafé een totale metamorfose ondergaan. De beetje cleane ruimte van vroeger is veranderd in een knotsgezellige kleurrijke huiskamer. Met huisraad van vroeger, een in tweeën gezaagd vw’tje in groen en geel, kleurige schilderijen van de cliënten aan de muur en hippe hanglampen aan het plafond. De naam is veranderd in ‘Bij Johannes’, naar Johannes Montauban (1682-1876) uit Zeist. Hij was een kundig timmerman en stond voor kwaliteit en klantvriendelijkheid. Hoog tijd dus voor een hernieuwde kennismaking.

Uitsmijter
Martine is onze gastvrouw. Met een beetje hulp van haar begeleider komt ze op ons af. “Poeh, ik stond eerst bij de verkeerde tafel”, verontschuldigt ze zich meteen. “Maar nu ben ik er. Iets drinken?” Nou graag. Doe maar twee sinaasappelsap. “En wat eten?” Tuurlijk, dat ook. Ik neem een uitsmijter met ham. “Zóóóó, dat is lekker”, zegt Martine watertandend. “Daar zou ik zelf ook wel trek in hebben! Maar ja, ik moet nu werken”. We knikken begrijpend. Manlief kiest voor een broodje pittige kip. “Tòòk, tòk, tòk, tòk”, begint Martine, terwijl ze vliegende bewegingen maakt met haar armen. “Straks vlieg je nog weg”, zeg ik. Martine houdt wel van een grapje en moet hard lachen.

Op de foto

De sinaasappelsap arriveert. Een glas met blauw rietje voor mijnheer en een glas met rood rietje voor mevrouw. Hoezo dat dan, vraagt mijn man. “Tja, zo zijn de regels hè”, legt Martine uit. Even later komt ze terug om de tafel te dekken. “Ik was het bijna vergeten”, bekent Martine. Ze legt alles precies neer. Weer wat later komt ze onze bestelling brengen. Ik vraag Martine of ze op de foto wil. Dat vindt ze hartstikke leuk. Eerst even de borden neerzetten want die zijn super zwaar. Ik breng mijn mobieltje in de aanslag. Al snel gaat Martine helemaal los. Breed lachend…klik, klik, klik, in een uitdagende houding..klik, klik, klik, en met de duimen omhoog. We moeten allebei lachen.

3 Michelinsterren

Afrekenen deden we vorige keer bij een begeleider. Maar nu staat Minou achter de kassa, een collega van Martine. “Was het lekker?”, vraagt ze beleefd. Vervolgens schakelt ze als een echte professional het pinapparaat in en glimlacht daarbij van oor tot oor. “Fijne dag nog”, zegt ze als de betaling is gelukt. “Jij ook!!” Lunchen bij Martine, Minou en al hun collega’s is een feest. Ik zou zeggen: 3 Michelin-sterren met een extra plusje voor de unieke bediening. Johannes Monteauban kan trots zijn!

Categories : Blog
Tags : Abrona, Bij Johannes, Johannes Montauban, lunchcafé Zeist
  • Direct contact met Tekstjuweel:
  • Tel. +31 (0)6 2305 2420
  • E. info@tekstjuweel.nl
  • Gijsbrecht van Amstellaan 24, 3703 BD Zeist
  • KvK Utrecht 30122900